Brev från Finland

Brev från Finland..

Posten stängde, banken stängde, cafét stängde och skolan stängde. Detta resulterade naturligtvis att inte många unga barnfamiljer ville hit, då servicen och skolgången förlades till andra orter i kommunen.
De äldre bor ju kvar, och det var då som jag Leif och Esa tänkte att dessa människor, skulle behöva sätta sig in i de moderna samhället och bli intresserade av att använda datorer själva för att kunna ordna med tex bankärenden.

Vi förstod att många pensionärer under sitt yrkesverksamma liv kom i kontakt med datorer, som på den tiden var outvecklade och var svåra att förstå. Detta gjorde att många fick lite skräck för datorer.

Nu ville vi i alla fall få de äldre att ändra åsikt om detta och själva börja använda moderna datorer själva, och i hemmet.
Det viktiga nu i starten var att vi skulle hitta några försökskaniner. Vi använde inte ordet DATA, utan hittade på andra namn som tex pekplatta, spelplatta, kunna prata med barn och barnbarn live, lösa korsord mm. mm.

Det började med att två damer ville testa detta. Vi hjälpte dom att köpa varsin I-pad och sedan installerade vi dessa med flera appar, så att dom skulle känna sig för lite och naturligtvis lära sig att förstå tekniken.   Resultatet lät inte vänta på sig, dom blev otroligt engagerade i detta och berättade i sin tur för sina vänner vilken glädje dom hade av dessa iPad.
Sedan satt det igång med flera äldre och jag och Esa ordnade en träff i månaden för alla, där vi kollade allas plattor och uppdaterade dom. Löste eventuella problem osv. Dessutom var detta ett bra tillfälle att utveckla dom sociala kontakterna och få dessa trevliga människor att lämna sin bostad och komma ut lite. Dom här träffarna har vi faktiskt i den nerlagda banken, som vi får låna av fastighetsägaren.

I dagsläget har vi två grupper. Den ena kör Windows i laptop och den andra använder iPad.

På träffarna är vi c:a 20 personer. Åldersspannet är mellan 65 och 90 år.
Det fina med allt detta är att deltagarna har kontakt med varandra via mail, meddelanden eller video. Detta gör ju att om det händer någon något tex att man ramlat, eller blivit sjuk, och inte kan svara, så kollas det upp.

Jag vill också nämna att här i byn pratar i stort sätt alla Svenska eller är tvåspråkiga.
Jag och Esa är självklart medlemmar i Svenska Seniorinternet och vi är 72 år gamla.

Leif Johansson och Esa Mäkelä